Siber Güvenlik Uzmanının Özellikleri
Yayınlanma Tarihi : 2022-06-04 00:23:12
Son Güncellenme Tarihi : 2022-06-04 00:23:12

Dijital sistemlerin geliştiği günümüzde firmanızı online platformlara taşımak, daha iyi sonuçlar almanıza yardım sunacaktır. Ancak siber güvenlik önlemlerinin alınmaması, şirketiniz için büyük sorunlara neden olacaktır.
İnternette bulunan siteler, sunucular, serverlar ve diğer tüm dijital sistemler, güvenlik önlemleri alınmazsa saldırıya oldukça açıktır. Siber güvenliğin önemi de burada ortaya çıkmaktadır. Ağlarınızı, elektronik sistemlerinizi, mobil cihazlarınızı, sunucularınızı, bilgisayarlarınızı ve diğer tüm sistemlerinizi korumanızı sağlar.
Aksi durumlar firmanız için önemli bilgiler dışarıya sızdırılabilir. Fidye yazılıları ile sistemleriniz kilitlenerek, sizden ücret talebinde bulunulabilir. Siber güvenlikte firmalar tüm sistemlerinizi 7 gün 24 saat izleyerek, bu gibi durumların oluşmaması için önlemler almaktadır. Böylece dijital ortamlarda sizi korur.
Siber Güvenlik Kaç Kategoriye Ayrılır?
Siber güvenlik firmaları tarafından verilen hizmetler farklı kategorilerde ele alınmaktadır. Bunlar genel hatları ile şu şekildedir;
- Ağ güvenliği: Bu hizmetler saldırganları ve kötü amaçlı yazılımları saldırganlardan korumayı hedeflemektedir.
- Uygulama güvenliği: Aplikasyon güvenliği temel olarak sistemleri risklerden korunmasına odaklanır. Zira bir uygulamanın hacklenmesi, sistemin farklı bölümlerine, kısımlarına kolay bir şekilde erişmelerini sağlar. Siber güvenliğin başarılı olması, bu olmadan önce bu durumu önlemelidir.
- Bilgi güvenliği: Bu kapsamda bilgilerinizin güvenliği, gizliliği ve bütünlüğü korunmaktadır.
- Operasyonel güvenlik: Bu hizmetler bilgilerinizin işlenmesini ve muhafaza edilmesine dair süreçleri kapsamaktadır. Aynı zamanda her bir kullanıcının ağa erişme izni, nasıl kullanabileceğini de bu çerçeveye girmektedir.
- Olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliği: Siber güvenlik sisteminin veri ya da işlem kabına sebep olacak durumlara nasıl yanıt verdiği tanımlanmaktadır.
- Son kullanıcı eğitimi: Ön görülemeyen güvenlik önlemlerini ele almaktadır. Kullanan kişilerin eğitilmesi sistemlerinizin daha iyi ve güvenli kullanılmasını sağlar.
Siber güvenlikte tehditler üçe ayrılmaktadır. Bunlar suç, saldırı ve terördür. Suç kapsamında aktörler ya da gruplar, kazanç ve işlerin kesintiye uğraması için sistemleri hedefler. Saldırı ise sıklıkla politik sebepli bilgi toplamayı amaçlar.
Siber terör işlemlerinde ise elektronik sistemler, korku ya da paniğe sebep olacak ölçüde baltalamayı hedefler.
Siber Güvenlikte Kötü Amaçlı Yazılımlar Nelerdir?
Siber güvenlik firmaları tehditlere ek olarak kötü amaçlı yazılımları da önlemeyi hedeflemektedir. Bunlar malware olarak da bilinmektedir. Temel olarak bir kullanıcının bilgisayarına zarar vermeyi, bozmayı ve diğer birçok şeyi etkilemektedir. Söz konusu kötü amaçlı yazılımlardan bazıları şöyledir;
- Virüsler: Temiz dosyaya bağlanan bu yazılımlar, kötü amaçlı kodlarla oluşturularak dosyalara bulaşmaktadır
- Truva atı: Bilgisayardan veri toplamak veya cihaza zarar vermek üzerine oluşturulmaktadır. Meşru bir yazılım gibi görülebilir.
- Casus yazılım: Kullanıcın yaptığı işlemleri gizli şekilde kaydeder. Bunlardan bazıları kredi kartı verileri gibidir.
- Fidye yazılımı: Bu tür programlar kullanıcının dosyalarını kilitler. Ardından bir ücret karşılığı serbest bırakmakla, aksi durumda silmekle tehdit eder.
- Reklam yazılımı: Kötü amaçlı yazılımları yaymak için tercih edilmektedir.
- Botnet: Kötü amaçlı yazılımların yayıldığı bilgisayar ağlarıdır.
Güvenlik yazılımları ve siber uzmanlar bu ve diğer işlemlere karşı çözüm almanıza yardımcı olur. Bunlara ek olarak güncel risklere de çözüm bulmanızı sağlar.
Siber Güvenlik Önlemleri Nelerdir?
Siber güvenlik firmaları tarafından verilen güvenlik hizmetleri, sistemleriniz içindeki zayıflıkları da bularak buna karşı teknolojik çözümler sunmaktadır. Ancak uzman işlemlere ek olarak kullanıcıların da gerekli önlemleri alması şarttır. Bunlardan bir tanesi bilgilendirme, eğitimdir. En güçlü sistem kurulsa dahi eğitimi almayan bir kişi, zararlı yazılımı bilgisayara bulaştırabilir. Haricinde şu gibi tedbirler de alınmalıdır;
- Halka açık wifi ağları kullanımdan kaçınılmalıdır. Güvenli olmayan bir ağ her zaman risklidir.
- Bilinmeyen e-postalar, spam mailleri açılmamalıdır. Tehlikeli olduğu belirtilen postalara girilmemeli, linklere tıklanmamalı, ekler indirilmemelidir.
- Sistemde bulunan ekler güçlü olmalıdır.
- Antivirüs yazılımları kullanılmalıdır.
- İşletim sistemi ve yazılım güncel tutulmalıdır.
Siber güvenlik uzmanı tarafından verilen hizmetlere ek olarak kullanıcılar da bunlara dikkat ederse güçlü çözümler bulunabilir.
Siber Güvenlik Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir?
Siber güvenlik sahip olduğu özellikler sayesinde gelişmiş çözümlere sahiptir. İyi analitik sistemlere sahip olduğu için tehdit oluşturan durumları görmenize, izlemenize ve daha hızlı hareket etmenize yardımcı olur. Haricinde şu gibi özellikleri de bulunur;
- İç tehditlere karşı koruma sağlar. Saldırılar her zaman firma dışından yapılmaz. Eğer iç önlemleriniz bulunmuyorsa, sistem içinden ciddi zararlar alabilirsiniz.
- İç tehditlere karşı koruma sağlar. Saldırılar her zaman firma dışından yapılmaz. Eğer iç önlemleriniz bulunmuyorsa, sistem içinden ciddi zararlar alabilirsiniz.
- Siber güvenlik sistemleri şirketinizde kullandığınız yazılımlar ile uyumludur.
- Sistemlerinizi sürekli takip etmenize olanak tanır. Böylece kesintisiz çözümlere sahiptir.
- Tehditleri önleme, algılama, müdahale etme olanağı tanır.
Bu özellikler sayesinde sistemleriniz daha güçlü şekilde korunabilir. Veri ihlallerini önleyebilir, finansal kayıpları önleyebilir, müşteri güveninin kaybolmamasına yardım edebilirsiniz.
Siber Güvenlik Uzmanının Özellikleri Nelerdir?
Sistemlerinizin güçlü bir şekilde korunabilmesi aynı zamanda güvenlik uzmanlarınıza bağlıdır. Siber güvenlik uzmanı bu bakımdan soğukkanlı olmalıdır. Böylece acil bir durumda bile doğru adımlar ile güçlü çözümler bulunabilir. Ayrıca şüpheci davranma, da önemlidir. Böylece tehditlere karşı daha uyanık bir şekilde davranılabilir. Gerektiği zaman diğer uzmanlardan yardım istemek de güvenliğin bir etmenidir. Duyarlı davranma, gayret gösterme de siber güvenlik uzmanının sahip olması gereken özellikler arasındadır.


