Yazılıma Başlama Rehberi
Yayınlanma Tarihi : 2022-06-11 14:35:13
Son Güncellenme Tarihi : 2022-06-11 14:35:13

Herkese merhabalar, bugünkü yazımızda 21. yüzyılın en popüler mesleklerinden biri olan Yazılım Geliştiriciliğine nasıl başlayacağınızı el alacağız. Özellikle dünyanın en büyük şirketlerinin Yazılım/Teknoloji alanlarından çıkması bu mesleği oldukça popüler hale getirdi. Ayrıca bir geliştirici olarak geliştirdiğimiz herhangi bir programın (Oyun, Mobil Uygulama, Web Sitesi) konumdan bağımsız olarak dünyanın her yerine ulaştırabilme olanağı işlerin bu denli hızlı ve kolay bir hale gelmesinde şüphesiz büyük rol oynadı.
İlk Adım: Neden?
Öncelikle bu soruyu kendinize sormanız gerekmekte. Neden bir yazılım geliştirici olmak istiyorsunuz. Kendi firmanız için web sitesi yapmakta olabilir yada bir mobil uygulama geliştirip girişimciliğe adım atmak da istiyor olabilirsiniz. Ancak başlamadan önce kendinize şu birkaç sorunun cevabının vermeniz sizin için en iyisi olacaktır;
- Çok basit bir hata için saatlerce bilgisayarın başında kalabilir miyim?
- Öğrenmem gereken bir konu için uzun süreler (çoğunlukla ingilizce) döküman okuyabilir miyim?
- Saatlerce bilgisayar başında oturarak sosyal çevremden feragat edebilir miyim?
vb soruları kendinize sorup dürüst cevaplar vermeniz gerekiyor. Bu sorulara olumlu sorulara cevap verildikten sonra başlamanız sizler için en iyisi olacaktır. Ayrıca bilgisayarda çok fazla vakit geçirmeyi sevmek yazılım geliştirmeyi de seveceğiniz anlamına gelmez buda dikkat edilmesi gereken bir konudur.
2. Adım: Platform Seçimi
Kendi nedenimizi bulduğumuza göre ikinci adıma geçebiliriz. Platform seçimi. Platform seçimini de özellikle yeni başlayanlar için önemli bir konu. Hangi alanda geliştirme yapmak istediğinizi tespit etmeniz hedefinize hızlıca ulaşmanızda size yardım eder. Örnek olarak
- Mobil Uygulama geliştirmek için Java/Kotlin (Android), Swift (iOS), öğrenebilir her iki platforma aynı anda geliştirmek için Flutter veya React Native öğrenebilirsiniz.
- Bir web sitesi geliştirmek için HTML, CSS ve JavaScript öğrenebilirsiniz.
- Yapay Zeka, Veri Madenciliği gibi konular için Python (daha popüler) veya R öğrenebilirsiniz. (Tabii bu konular için Matematik ve Olasılık alt yapınızın da olması gerekli)
- Windows ortamında geliştirme yapmak için C# öğrenmelisiniz.
Tabii liste uzadıkça uzuyor, C, C++, Go, SQL, Rust gibi farklı amaçlarda kullanılan dilleri de araştırabilirsiniz.
Not: Neredeyse her dil ile her şey yapılabilir (Python ile mobil uygulama geliştirebilirsiniz) ancak her dil size aynı performansı sağlamaz.
3. Adım: Algoritma
Platforma bağlı olarak programlama dilini de seçtikten sonra sıra algoritmada:
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. (Kaynak Vikipedi). Şunu belirtmeliyim ki genellikle yazılımlar bir problemi çözmek içim ortaya çıkar ve o problemi bilgisayara anlatabilmek için matematik ve algoritma kullanılır. Seçmiş olduğunuz programlama dilini öğrenirken mutlaka algoritmanın da öğrenilmesi gerekir. / Örnek olarak Üniversitesine giren kişilerin bilgileri bilgisayarda tutuluyor ve sıralamayı yapmak için sıralama algoritması kullanılması gerekiyor gibi /
4. Adım: İngilizce
Yazılım sektörünün lokomotifi Amerikalılar olduğu için yazılımın dili ingilizcedir. Bu yüzden çıkan kaynaklar ilk önce ingilizce olarak çıkar forum sitelerinde sorular ingilizce sorulur ingilizce cevaplanır. Bu yüzden ingilizce öğrenmek şarttır. İngilizce bilmeden yazılım öğrenmeye çalışmak can simidiyle derinlere dalmaya benzer.
5. Adım: Nasıl?
Şimdi de bir programlama dilini nasıl öğreneceğinden bahsedeceğiz. Son yıllarda oldukça popüler olan Python dilini ele alalım. Tabiki ilk kaynak Python’un resmi sitesidir. (python.org).
Ancak yeni başlayanlar için biraz karışık olduğu için belli bir müfredatı olan eğitim platformları tercih edilebilir.Bir eğitim platformundan — ücretli veya ücretsiz- bir kursa kayıt olarak başlayabilirsiniz. Bunun yanında YouTube ve Google yüzlerce kaynak bulabilirsiniz. Aşağıda popüler yazılım öğrenebileceğiniz platformların listesini bulacaksınız;
6. Adım: Proje
Öğrendiğiniz programlama dilini öğrenmeye başlayıp basit (bir problemi çözmeyen) uygulamalar yapmak sizi ileriye taşır, ancak tam anlamıyla o dili öğrenmenizi sağlamaz.Tam olarak bir programlama dilini öğrenmek için projeler yapmak gereklidir. Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde yazılım derslerinde verilen ödevler ve projeler vize ve finalden daha fazla önem teşkil etmektedir. Bugünlerde neredeyse her online eğitim kurs içerisinde bir yada daha fazla projeye yer veriyor.Bu noktada yazılımcılar için örnek kod kütüphanesi olan GitHub sitesini ziyaret edebilirsiniz. Burada ilgilendiğiniz programlama dili ile ilgili yüzlerce yazılmış projeye ulaşabilirsiniz. Bütün bunların dışında dışında kısa bir arama ile bir çok örnek proje bulabilirsiniz. (örn python örnek projeler).
7. Adım: Sorular
Bir yazılım geliştirirken mutlaka problemlerle karşılaşacaksınız. İyi haber sizin karşılaştığınız o problemle başka biri mutlaka daha önce karşılaşmış olmasıdır. İlk olarak karşılaştığınız problemi Google da arayabilirsiniz. Yada geliştiricilere destek veren sitelere (formlara) sorunuzu sorabilirsiniz. Aşağıda popüler yazılımcı destek sitelerini bulabilirsiniz;
Bu sitelere karşılaştığınız sorunları yazabilirsiniz vede yazmadan önce site içerisinde sorununuzu aratırsanız daha önce bir kaç farklı yolla çözülmüş versiyonunu bulabilirsiniz.
8. Adım: Topluluklara Katılma
Son olarak yazılım dünyasında insanlarla tanışmanın hem bakış açınızı genişleteceği hemde bilgi seviyenizi ciddi anlamda artıracağı su götürmez bir gerçek. Bu yüzden bulunduğunuz şehirdeki yazılım topluluklarına ve de etkinliklere katılmak son derece önemli.
Yukarıda belirtmiş olduğum iki web sitesi bir çok topluluğun etkinliklerini paylaştığı platform olduğunu söyleyebilirim. Burada paylaşılan etkinliklere hem fiziksel hemde sanal olarak katılabilirsiniz.
Bu yazımda sizlere yazılım sektörüne nasıl giriş yapabileceğinizi anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Evlerimizde oturmak durumunda kaldığımız bu günlerde kendinize yeni bir hobi elde edebilirsiniz. Kimbilir belki ilerde bu alanda çalışmaya bile başlayabilir yada kendi girişimizi hayata geçirebilirsiniz.


